familie
Zwijsen - Van der Seelen

Omhoog

Deze pagina wordt niet meer aangepast vanaf maart 2018. Ze verhuist binnenkort naar
erik.zwysen.be

[Start] [Index] [Van 's Hertogenbosch naar Antwerpen] [Johan Adriaan Zwijsen] [Mgr. Johannes Zwijsen] [Johan Zwijsen]

Naamindex | Zwijsen | Van der Seelen | Families Zwijsen | Wapenschild | De puntjes op de ij

Zwijsen


Petrus Swijsen, in 1756 geboren in Geetbets, verliet het toenmalige Oostenrijks Brabant na de dood van zijn ouders. Hij trad in militaire dienst van de Republiek der Verenigde Nederlanden en was vanaf 1780 in 's Hertogenbosch gelegerd. Daar begint het Noord-Brabantse hoofdstuk van onze familiegeschiedenis. Petrus was 26 toen hij in 1783 in 's Hertogenbosch trouwde met Cornelia Van Heeswijk. Hij verhuisde naar Kerkdriel en begon er te werken als molenaar.  Na de dood van zijn vrouw hertrouwde Petrus in 1794 met Wilhelmina Van Herpen. Hij schreef zijn naam toen als Zwijsen (1). De eerste zoon uit dit nieuwe huwelijk van Petrus en Wilhelmina was Joannes Zwijsen. Hij is bekend geworden als eerste aartsbisschop in Nederland na het herstel van de kerkelijke hiŽrarchie in 1853. Onze familie, en een heleboel andere Zwijsen stammen af van Cornelis Zwijsen, de jongere broer van de bisschop.

Een aantal familieleden kwam rond de eeuwwisseling (19e-20e eeuw) terug naar de Zuidelijke Nederlanden, toen al BelgiŽ. Dit was onder meer het geval voor Antonius Zwijsen, mijn overgrootvader, die naar Antwerpen verhuisde, streek waar onze familie nog steeds vertoeft.   

(1) Enkele biografische gegevens uit : Dr. J.W.M. Peijnenburg, Joannes Zwijsen, bisschop, 1794-1877,  Stichting Zuidelijk Historisch Contact, Tilburg 1996.

 

Van der Seelen


De familie Van der Seelen of Van der Ceelen kwam van Reusel in Noord Brabant, vlak aan de grens, via Arendonk naar Turnhout. We treffen ze dus aan in de provincie Antwerpen.

Maria Elisabeth Van der Seelen, dochter van Maria Catharina Dergent, werd gewettigd bij het huwelijk van haar moeder in 1870 in Turnhout met Josephus Van der Seelen. Toen ze huwde met Antonius Zwijsen werkte ze als strijkster. Het gezin vestigde zich in de Gasstraat in Antwerpen.

 

 

 

 


 

 V

Huwelijk 1794 Kerkdriel - Petrus Swijsen & Wilhelmina Van Herpen

 

V

Huwelijk 1796 Arendonk - Wilhelmus Van der Seelen & Maria Dielis

IV

Huwelijk 1821 Berlicum - Cornelis Zwijsen & Joanna Spierings

 

IV

Huwelijk 1837 Turnhout - Wilhelmus Van der Seelen & Adriana Engelen

III

Huwelijk 1857 Berlicum - Henricus Zwijsen & Antonetta Smulders

 

III

Huwelijk 1870 Turnhout - Josephus Van der Seelen & Maria Catharina Dergent

 

II

Huwelijk 1892 Antwerpen - Antonius Zwijsen & Maria Elisabeth Van der Seelen  

I

Huwelijk 1923 Antwerpen - Johan Adriaan Zwijsen & Elise Emilie Habran

 

 

Zwijsen

 

 • Vlaams Brabant en Limburg.
  De familie Zwijsen in Antwerpen stamt via Noord Brabant (19e eeuw) af van de familie Swijsen uit Vlaams Brabant (18e eeuw). Toen was de schrijfwijze Swijsen. Families Swijsen leven al minstens vanaf de 14e eeuw in Vlaams Brabant en Limburg.

 

 • Orgelbouwers.
  Mogelijk komen vier bekende orgelbouwers uit de 15e en 16e eeuw ook uit deze stam voort. Ze dragen de namen Zwysen, Swijssen, Suys en Sweys. De naam Zwijsen zou dan verwant of afkomstig kunnen zijn van Sweys, (Zwits, Svijs, SŁss) ofwel "de Zwitser".

 

 • Noord Brabant.
  Vraag is of ze ook verwant zijn aan de families Zwijsen die minstens vanaf het einde van de 14e eeuw in Noord Brabant woonden. In dat geval is de familie verwant en is de naam afkomstig van de familie "Die Wijze", naam die opduikt in Oisterwijk bij Tilburg. Zie hiervoor de
  gegevens van het Tilburgs regionaal historisch centrum.

 

 • Antwerpen.
  Overigens treffen we ook in Antwerpen zelf al sinds het einde van de 14e eeuw enkele families Swysen en die Wyse (of Wijse) aan. We hebben wel nog geen aanknoping gevonden bij deze familie(s) en weten ook niet of ze onderling verwant zijn. Een greep :
   

  1390 Heinric Weyse nieuwe poorter in Antwerpen
  1453 Peter Wysse is gedeeltelijk eigenaar van een huis gelegen naast het huis "de Moriaan"
  1465 Willem de Wyse ook Willem Swijsen genoemd, verwerft na de dood van zijn vader DaniŽl het huis "den Pepel"
  1526 Servaes de Wyse koopt voor zijn zwager en zijn zuster Lysbet sWysen het huis "den Pepel"
  1545 Jan de Wijse vetwarier, zoon van ene Willem en komende van Brugge, wordt ingeschreven als nieuwe poorter
  1555 Hendrik de Wijse triakelmaker, zoon van ene Peter en komende van Tilburg, wordt ingeschreven als nieuwe poorter
  1559 Cornelis de Wyse schepen (wellicht tot 1563)
  1577 Cornelis de Wyse opperkerkmeester van de Sint Joriskerk (waar een halve eeuw eerder Joos Swijssen als orgelbouwer werd genoemd)
  1578 Cornelis de Wyse weesmeester, overleden
  1582-1596 Hans Wijsse passmentwerker, zoon van Wis en komende van Bergen o/Z, wordt ingeschreven als nieuwe poorter
  1603 Cornelis de Wyse schepen

(zie Antwerpse Poortersboeken 1533-1609 ; en op internet o.m. archieven van de stad Antwerpen en ook van het Fonds Plaisier.

 


Het wapenschild

 

De familie Swijsen (Swijzen) zou een wapenschild bezitten dat vermeld wordt in het register van wapenschilden van Riestap onder de naam "Swyzendael". De beschrijving van het wapenschild luidt : "Swyzendael De sinople, ŗ un More issant, habillť de gueules, acc. de cinq roses d'argent, 2, 2 et 1."
(http://www.euraldic.com/blas_sw.html)
Of : het wapenschild is in groen (sinople) met een Moor gekleed in keel (rood) versierd met vijf zilveren rozen. De Moor is in natuurlijke kleur (zwart) met een geknooptre loofband in zilver. De helm is in zilver en groen, de omkaderingen zijn in dezelfde kleuren als het middenschild. De wapenspreuk "Nomen Honor, sed Honor majusquam Nomen" is in zilver op een listel in  groen (sinople). In het Nederlands vertaald : "Mijn naam is mijn eer, maar mijn eer is mij dierbaarder dan mijn naam."

 

De puntjes op de ij

Op de geboorteakte van Antonius Zwijsen (1867-1923) staan geen puntjes op de ij. Vader Hendrikus Zwijsen tekent de geboorteakte weliswaar wel met puntjes. Op de geboorteaktes van zijn kinderen staan er nu eens wel en dan weer geen punten. Als we de namen van de kinderen consequent schrijven zoals op de geboorteaktes vermeld, krijgen we volgende schrijfwijzes :
Zwijsen Josephina Joanna (1892-1958)
Zwijsen Maria Henrica (1894-1895)
Zwysen Adolphus Bartholomeus (1896-1970) - vader Antonius Zwijsen tekent de akte wel met puntjes in zijn handtekening.
Zwijsen Constancia Henrica (1897-1897)
Zwysen Johannes Adrianus (1899-1971) - vader Antonius tekent wel met puntjes in de handtekening.
Zwijsen Maria Antonia (1901-1937) - Op deze geboorteakte vergeet vader Antonius zelf puntjes op de ij te zetten.
Zwijsen Henricus Josephus (1904-1977)

© Erik Zwysen, 8 januari 2003
laatste aanpassing 03 maart 2018