Start
Omhoog
Hippodroom
Gildebarden
Rubens-Lehar
Komediantenrevue
Revue
De revues van Rik Senten
J.A. Zwijsen en de grote revues Deze pagina wordt niet meer aangepast vanaf maart 2018. Ze verhuist binnenkort naar
erik.zwysen.be
  Nieuw Luna-theater | Empire-theater | En andere


 

 


 

Minstens sinds 1934 en tot in 1945 werkte Johan Zwijsen voor 32 revues van Rik Senten. Aanvankelijk als pianist, muziekbewerker, componist en sinds de 25e revue Hip! Hip! Hoerah! ook als orkestleider. Na de Tweede Wereldoorlog componeerde en dirigeerde Zwijsen nog van 1945 tot 1953 voor de meeste Komediantenrevues in de Koninklijke Nederlandse Schouwburg waar hij muzikaal adviseur was. De perscommentaren waren wisselend positief en negatief, maar het publiek bleef wekenlang toestromen naar de KNS. Het zijn de laatste van deze reeks grote Antwerpse revues die publiek trokken van tot over de grenzen. De revues van Rik Senten en de Komediantenrevues bespreken we uitgebreider op aparte pagina's.

 

 

Revues met Arnold Frank in het Nieuw Luna-theater (1939-1940)
Johan Zwijsen werd einde 1939 aangetrokken voor het Nieuw Luna-theater op de Sint Jacobsmarkt en dirigeerde en bewerkte daar in 1939-1940 nog enkele revues onder het bestuur van Arnold Frank.

Houd Uwen Bebbel
Deze revue van Arnold Frank zelf, liep met onder anderen de revuevedetten Nini de Boël, Pol Polus en Co Flower. Sketches. Veel sketches speelden natuurlijk in op de actualiteit, zoals : Suiker en Mobilisatie, Peer en Flup gemobiliseerd, Zakskes Zand en Blauw Licht, de Khaki Serenade, Wij zijn neutraal, Heil! Koning Leopold, enz..
Muziek en dans.
De dansen werden geregeld door de Hippodrome Girls onder leiding van Henriette Janssens, die ook voordien al voor Rik Senten werkte. De muziek van deze revue was van Hans Flower, Gust Rombouts e.a.. Zwijsen had de algemene muzikale leiding.
Ne Klepper van 't Kantje
Daarna volgde deze operet-revue, waaraan naast Zwijsen ook de pianist Frans Cauwenberghs meewerkte.
Na Gaan we Lache!
Daarop volgde deze revue van Jean Arnold.
Mokt u niet dik
Tenslotte  werkte Zwijsen voor deze revue van Arnold Frank, waarin onder anderen Pol Polus, Armand Franck, Co Flower, Nandje Buyl en Louis Staal optraden. Hier dansten de Luna Girls onder leiding van hun sterdanseres Marthy. Na deze carnavalrevue ging Zwijsen opnieuw voor Rik Senten werken.

 

Revues met Gaston Ariën in het Empire-theater (1944)
In 1944 - na zijn revue- en operettenseizoen met Rik Senten in Hippodroom - schreef J.A.Zwijsen de muziek voor enkele revues van 'Arthur Nelis', pseudoniem voor Gaston Ariën en Hendrik Gonnissen die deze revues samen schreven. Ze werden opgevoerd in het Empire-theater met Flor Pierré als orkestleider. Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde de Empire voonamelijk als revuetheater.

Allez amuseert U !
Deze revue liep van 23 juni tot halfweg juli 1944 in het Empiretheater onder leiding van zijn dirigent Flor Pierré. De balletten stonden onder leiding van Mitchy Janssens en de hoofdrolspelers waren de leden van het Empiregezelschap zoals René Bertal, Louise Lausanne, Nandje Buyl en Lia Lee. De regie werd gevoerd door W. Schuermans.
Spek voor uwen bek
In augustus-september 1944 verzorgde Zwijsen er de muziek voor de nieuwe revue van Arthur Nelis . Het gezelschap van het Empire-theater met Flor Pierré als dirigent, verzorgde de uitvoering. De revue stond nog op de affiche toen Antwerpen bevrijd werd op 4 september 1944.

 

 

En andere

Antwerp, Hip! Hip!
In 1947 werkte Zwijsen samen met Robert Marcel aan deze gelegenheidsrevue van en voor R. Antwerp F.C. die plaatsvond in de stadsschouwburg aan de Kipdorpbrug. Ook de leden van de verschillende afdelingen van Royal Antwerp deden er aan mee, waaronder de spelers van het eerste elftal.
't Moet er komen
Eveneens in 1947 werkte hij met Louise Lausanne een revue uit die voorgesteld werd in de stadsschouwburg ten voordele van het sanatorium De Mick in Brasschaat dat tijdens de oorlog beschadigd werd. Van deze gelegenheidsrevue werden slechts twee opvoeringen gegeven. Bij de medewerkers zien we Lia Lee, Jaak De Voght, Pol Polus en Piet Asselberghs. De balletten stonden onder leiding van Lizzy Janssens.
Cocktail 48
In 1948 dirigeerde Zwijsen deze nieuwjaarsrevue  in het Alhambratheater in Brussel.
't Zit er Tegen
In september 1948 startte Fé Pasmans met zijn Jubelrevue in de Hippodroom onder de muzikale leiding van Zwijsen. Het ballet stond onder leiding van Jenny Boeva. Traden onder anderen op Lotje De Troch en Pol Polus.

 

 
 

 

Opmerkingen en aanvullingen worden in dankbaarheid aanvaard via contactadres onderaan de startpagina

© Erik Zwysen, 5 december 2003

laatste aanpassing 03 maart 2018