Start
J.A.Zwijsen
Componist
In memoriam

 

Opera Bergmans

(1945-1950)
Spectacles Lyriques Français
Hippodroom

 

 
   

Na de Tweede Wereldoorlog verzorgde de Waalse impresario en schrijver Antoine Bergmans Franse operavoorstellingen - Spectacles Lyriques Français - in de Hippodroom van Antwerpen. J.A. Zwijsen maakte deel uit van het orkest en dirigeerde in deze reeks eind 1945 en begin 1946 de opera's La Tosca van Giacomo Puccini en Werther van Jules Massenet, vanwege ziekte van de dirigent François Gaillard.

 

 
 

De eerste voorstelling, La Traviata van Verdi, vond plaats op vrijdag 21 september 1945 onder leiding van de Waalse componist en dirigent François Gaillard en met de zangers André d’Arkor en Clara Clairbert. In januari 1946 nam Alphons Cluytens de dirigeerstok over van Zwijsen voor de rest van het seizoen. 

In het tweede seizoen stond Gaston Damman aan de pupiter. In mei en juni weet Bergmans een Italiaans gezelschap te engageren voor drie voorstellingen onder leiding van Wolf-Ferrari.

In het derde speeljaar nam Gaillard het opnieuw over, al verschijnt Damman nog nu en dan als orkestleider. Bergmans experimenteert nu ook met het brengen van enkele operetten. Die staan onder de muzikale leiding van Van der Eycken en lopen in regie van Louise Lausanne. In maart 1948 waagt Bergmans, die zelf ook revueschrijver is, het om een van zijn eigen revues op te voeren. Het werd geen succes en door de geringe opkomst moest Bergmans de voorstellingen al gauw staken. Er werden in dit seizoen dertien operavoorstellingen gegeven, vijf operettes en een revue.

Het vierde seizoen lijkt na acht voorstellingen spaak te lopen. Opnieuw moeten de operavoorstellingen wijken voor het circus Knie, dat ditmaal optrad in februari en maart 1949. Bergmans komt daarna op de proppen met een 'Italiaans tournee'. De dirigent Luigi Martelli verzorgde met zijn Italiaans gezelschap nog zeven voorstellingen tot in juni 1949.

Een vijfde seizoen lukte niet in de Hippodroom. Bergmans gaf van  oktober tot december 1949 wel drie operavoorstellingen in de zaal van het Koninklijk Kunstverbond in de Arenbergstraat.

Het laatste seizoen startte in oktober 1950 opnieuw in de Hippodroom. Na zes voorstellingen valt het doek definitief in december 1950. De laatste operavoorstelling, voor zover we konden nagaan, vond plaats op vrijdag 22 december 1950. Met de Franse zanger Raoul Jobin werd toen de opera Werther van Massenet uitgevoerd. Als slot werd een ballet van Gaillard zelf, 'Au Clair de Lune', uitgevoerd door het balletkorps van Josée Nicola.

 

 
 

De balletten werden al die tijd geregeld door Jenny Boeva. Vanaf september 1950 verzorgde Josée Nicola de balletten tot de zogenaamde 'Franse opera' in de Hippodroom, waarschijnlijk in december 1950, zijn laatste voorstelling gaf in de Hippodroom.

 

 
 

Opmerkingen en aanvullingen worden in dankbaarheid aanvaard via contactadres onderaan de startpagina

© Erik Zwysen, 17 september 2015
laatste aanpassing 10 februari 2016