Start
Antwerpse theaters
Cinematheater
Filmcomponisten
Operette en revue
Toonkunstenaars

Lexicon
Toonkunstenaars

Deze pagina wordt niet meer aangepast vanaf maart 2018. Ze verhuist binnenkort naar
erik.zwysen.be
 
Antwerpse musici • Lexicon Toonkunstenaars

 
 


Michel Frederix (1893-1962)
Zoon van Edward Frederix en Marie Louise Roman. Was violist en dirigent. In 1921 werd hij lid van de Antwerpse Toonkunstenaarsvereniging. Na een verblijf in Londen bleef hij daarna vooral werkzaam in Antwerpen. Hij werd in 1928 dirigent van de feestzaal en cinema Roma in Borgerhout. Dit orkest werd ook na de invoering van de geluidsfilm in maart 1930 nog enkele jaren aangehouden. Daarna maakte hij in de jaren 1930 als viool-solist deel uit van het orkest van de Hippodroom, destijds vooral bekend van de revues van Rik Senten. Na de Tweede Wereldoorlog dirigeerde hij het Ďbestendig orkestí van het Sportpaleis. Dit orkest begeleidde onder andere de Antwerpse zesdaagsen. In februari 1948 lanceerde Jaak de Voght er zijn 'Zesdagenwals' op muziek van Frederix. Het orkest begeleidde ook andere evenementen zoals de 'Texas Wild West Rodeo' die daar plaatsvond in september 1948. In oktober 1949 kwam de eerste Wiener Eisrevue naar het Sportpaleis en tot in 1952 werd dit spektakel begeleid door het orkest onder leiding van Frederix. Frederix dirigeerde in december 1952 en 1953 het symfonisch orkest voor het prestigieuze Bal van de Burgemeester. In 1955 maakte hij deel uit van het orkest dat Gaston AriŽn samenstelde voor de opvoeringen van de opera ĎPorgy and Bessí van George Gershwin in de Hippodroom. Daarna richtte AriŽn de Philharmonie van Antwerpen op en nam Frederix aan als violist. De Philharmonie ging in 1956 van start en alleszins in 1959 was Frederix er nog spelend lid.

Vermoedelijk in de jaren 1930 componeerde J.A. Zwijsen een muzikale 'potpourri' van veertien minuten genaamd Rendez-vous bij Zwijsen die hij opdroeg aan Michel Frederix. In 1952 maakte hij er een bewerking voor piano van. Een andere compositie die mogelijk ter attentie van Frederix werd gemaakt is de wals In de hemelhoeve, eveneens van 1952. In die periode woonde Frederix in de Hemelhoeve in Brasschaat. Zwijsen speelde regelmatig mee in het orkest van Frederix en omgekeerd.


Noten :

  • Vanaf het najaar van 1953 dirigeerde de Weense dirigent Walter Heidrich de Wiener Eisrevue in het Sportpaleis.

  • Het orkest van het Sportpaleis kwam in 1954 in handen van Emiel Geeraerts.

Bronnen : diverse archieven : Sportpaleis, Philharmonie, Letterenhuis, Felixarchief ; diverse artikels uit tijdschriften en dagbladen ; website Hugo Frederix

Zie ook : HUGO FREDERIX, Michael Omer Ulrik Frederix, op website De Limburgse stammen Frederix.

 

   
© Erik Zwysen, 5 augustus 2017
Laatste aanpassing 03 maart 2018