N.V. GEREX

1922 - 1968

 

Deze pagina wordt niet meer aangepast vanaf maart 2018. Ze verhuist binnenkort naar
erik.zwysen.be

 

 
 

 

De Naamloze Vennootschap Gerex - Société Anonyme pour la Gérance, La Direction ou l’Exploitation de Cinémas et Salles de Spectacle - werd opgericht op 7 juli 1922.

Voorzitter van de beheerraad was de heer Fr. Claeskens. In de beheerraad zaten ook de heren Mathonet en Leo Hendrickx, de latere voorzitter (1925) van het Antwerpse syndikaat van cinemabestuurders.

De vennootschap werd ontbonden in oktober 1968.

 

In de jaren 1920 werkte Zwijsen acht jaar voor de N.V.Gerex en was orkestleider in de Majestic in de Carnotstraat en in de Coliseum op de Meir.
 

 

De N.V. Gerex beheerde volgende cinema- en filmondernemingen :

Cinema Coliseum
Enkele maanden na zijn oprichting heropende N.V. Gerex op 15 september 1922 de gans vernieuwde cinemazaal Coliseum met een groot feest ten voordele van het Nationaal Werk der oorlogswezen en der oorlogsinvaliden.

Cinema Majestic
In 1924 begon de N.V. met de werkzaamheden in de Carnotstraat waar een nieuwe cinemazaal werd opgetrokken. De directeur van de Coliseum, de heer Bogaerts, werd ook directeur van deze nieuwe cinema Majestic. De zaal telde meer dan 2000 zitplaatsen. De eerste filmen werden er vertoond op donderdag 22 januari 1925 met een orkest van 20 personen.
Van 21 tot 24 februari 1925 dirigeerde Zwijsen een dubbel orkest tijdens de 4 grote karnavalbals in cinema Majestic.

Cinema Berchem Palace
In 1930 opende dezelfde vennootschap de cinema Berchem Palace aan de Grote Steenweg in Berchem.

Antwerpse Filmonderneming
In juni 1952 was de vennootschap betrokken bij de oprichting van de "Antwerpse Filmonderneming" (A.F.O.), de firma van Edith Kiel voor de productie van Vlaamse films. Gerex bezat een kwart van de aandelen van deze nieuwe vennootschap. Leo Hendrickx werd voorzitter. A.F.O. werd in juni 1967 ontbonden.

 

 

 

counter for tumblr

 

Opmerkingen en aanvullingen kan je geven via contactadres onderaan de startpagina

© Erik Zwysen, 10 mei 2011
laatste aanpassing 03 maart 2018